fantastyka.info.pl

Forum poświęcone fantastyce
Obecny czas: 06 Wrz 2010, 08:01

Wszystkie czasy w strefie UTC + 1 godzina

Napisz nowy temat Odpowiedz  [ 644 posty(ów) ]  Idź do strony Poprzednia  1 ... 28, 29, 30, 31, 32, 33  Następna
Autor Wiadomość
 Temat postu: Re: Luźne pogaduchy - czyli miejsce kompletnie bezwątkowe
PostWysłany: 26 Lip 2010, 09:38 
Anomalocaris
Awatar użytkownika

Miejscowość: Nowy Targ
Fodnik napisał(a):
Oj nieładnie piractwo prowadzić, nieładnie...

Od chomika trzymaj się z dala. Z różnych przyczyn to w tej chwili jeden z najbardziej niebezpiecznych serwisów dla userów. Jeżeli chcesz coś ciągnąć, to najbezpieczniejsze dla pobierającego są serwisy hostujące pliki, typu raipdshare lub hotfile, szczególnie że rozszerzono teraz ofertę płatności i można się dopasować. Na drugim miejscu są torrenty - mimo całej złej prasy. Jeżeli jeszcze zastosować pewne zasady BHP...

A o chomiku jeszcze wielu usłyszy. Tuż po tym, jak do drzwi zastuka miła ekipa aparatu represji.

Dosha napisał(a):
Ja tam nie miałam problemów na chomiku. Ale może to dlatego, że niewiele z niego korzystałam i korzystam?

Mam 'małe pytanie' do Krakusów - jesteście obecni w mieście między 6 a 8 sierpnia? Bo z Lubym wpadamy w ten weekend do Krakau i tak sobie pomyślałam, że fajnie byłoby się spotkać i pogadać i w ogóle g:P

Dzięki za ostrzeżenie. Od chomika będę trzymał się jak najdalej. (A w Krakowie bywam od czasu do czasu, chociaż nie wiem, czy między 6 a 8 sierpnia).

EDIT: Klątwa nowej strony, więc dodałem cytaty.

PostWysłany: 26 Lip 2010, 10:10 

Dosha napisał(a):
Ja tam nie miałam problemów na chomiku. Ale może to dlatego, że niewiele z niego korzystałam i korzystam?

Problemem chomika nie jest zawartość, bo ta może być spsowana jak w każdym innym miejscu, lecz jego wyjątkowa "user friendly" dla odpowiednich służb. Naprawdę prostszym byłoby tylko podanie otwartym tekstem danych osobowych wraz z adresem.

Tak ku przestrodze...

PostWysłany: 27 Lip 2010, 09:01 
Zakrtaniony
Awatar użytkownika

Dosha napisał(a):
Mam 'małe pytanie' do Krakusów - jesteście obecni w mieście między 6 a 8 sierpnia? Bo z Lubym wpadamy w ten weekend do Krakau i tak sobie pomyślałam, że fajnie byłoby się spotkać i pogadać i w ogóle g:P

A poszła do wątku spotkaniowego! :whip3:
Ale coś może ię przydarzyć, bo i i niepco zapowiadał się z początkiem sierpnia i Cetnar coś przebąkiwał...

PostWysłany: 27 Lip 2010, 10:04 
Żywe Srebro
Awatar użytkownika

No jak nie będzie dla niepco za gorąco g:P
My jesteśmy.

Image

PostWysłany: 27 Lip 2010, 16:41 
Awatar użytkownika

Miejscowość: Bitterfeld
Pytanie mam do osób, które odwiedzały kiedyś Czechy.
Za 3 tygodnie Zoltar ma tydzień urlopu i chcieliśmy kawałek tego kraju zobaczyć(jedziemy autem) i mi przyszło w udziale poszukać jakiejś dobrej lokalizacji na niedrogą bazą noclegową, z której można robić wycieczki.Chcielibyśmy oczywiście odwiedzić Pragę i kilka innych ciekawych miast, interesują nas naturalnie zamki ale również natura, góry i inne fajne miejsca.Ma ktoś jakiś pomysł, jakieś doświadczenia, jakieś rady? Już mi się dwoi i troi w oczach od studiowania mapy Czech, szukania hoteli i pensjonatów i przeliczania cen z czeskich koron na euro.:( Byłabym wdzięczna za pomoc. Inaczej pojedziemy na randoma.;)

PostWysłany: 27 Lip 2010, 16:58 
Awatar użytkownika

Miejscowość: wciąż Poznań
Angelus napisał(a):
Już mi się dwoi i troi w oczach od studiowania mapy Czech, szukania hoteli i pensjonatów i przeliczania cen z czeskich koron na euro.:( Byłabym wdzięczna za pomoc. Inaczej pojedziemy na randoma.;)

Nie znam szczegółów w Czechach, ale jeśli chodzi o noclegi, to zwykle zaczynam poszukiwania od hostels.com albo hostelworld.com, choć może tam nie być takich rodzinnych pensjonatów. Ale może choć trochę ułatwi g:)

PostWysłany: 27 Lip 2010, 17:26 

Praga - zależnie od chęci nurkowania w klimatach od dwóch dni do... sam nie wiem. Właściwie sama wystarcza na dobry wyjazd. A już na pewno trzeba przeznaczyć przynajmniej jeden wieczór na utonięcie w klimatach knajpianych Malej Strany. Utonięcie z czubkiem głowy, więc dzień następny... cóż, dalej Praga :)

Warto na pewno zahaczyć o Pilzno, Brno, Ostrawę. Przynajmniej Nie odpuściłbym też Ołomuńca bo w Ołomuńcu na fiszplatzu gdym na warcie ku-wa stał... :D No ni Budziejowic. Tak teraz mi się przypomniało, że planowałem wyprawę śladami Szwejka, więc może... A wymienione miasta układają się w swego rodzaju pętlę, a przy okazji historycznie można się edukować.

Jazda na randoma też nie jest złym pomysłem. Czechy są stosunkowo małym krajem, więc ewentualnie nietrafione pomysły nie są kosztowne. Drogi też niczego sobie, co prawda z oznakowaniem informacyjnym bywa koszmarnie, a drogówka uwielbia wstawiać pokutę za byle co, jednak da się bez większego bólu. Tylko uwaga: w powszechnym odczuciu praktycznie wszystkich europejczyków Czesi są najgorszymi kierowcami!

Koszty, poza Pragą i centrami większych aglomeracji są znośne, Proponowałbym random z zaznaczonymi węzłami. Albo śladami wojaka. Albo śladami husytów per Sapkowski. Albo...

PostWysłany: 28 Lip 2010, 08:12 
Zakrtaniony
Awatar użytkownika

To chyba pierwsze takie zgłoszenie w Polsce:
(za rzepą)
Cytuj:
Z nietypową sprawą zgłosił się na policję olsztynianin. Twierdzi, że postać, którą stworzył w grze internetowej została ograbiona. Straty wycenił na 900 zł
(...)
Jak twierdzi mężczyzna, jeszcze 16 lipca jego postać była w pełni wyposażona. Gdy ponownie się zalogował dzień później, okazało się, że jego bohater stracił ekwipunek: buty, tarczę, naszyjnik, bransoletki i hełm.
- Mężczyzna wycenił swoje straty na 900 zł - tyle go kosztowało utracone wyposażenie postaci. By je kupić, wysyłał SMS-y i przelewy pieniężne. Buty kosztowały go 300 zł, tarcza, naszyjnik czy bransoletki po 150 zł - mówi Dawid Stefański ze służby prasowej warmińsko-mazurskiej komendy policji.
(...)
Według policjantów zajmujących się tą sprawą, w grę wchodzi przepis dotyczący przywłaszczenia mienia, za co kodeks karny przewiduje karę do trzech lat pozbawienia wolności.

PostWysłany: 28 Lip 2010, 10:33 
Awatar użytkownika

Miejscowość: Łódź
Wyszło to jak ludzie czytają umowy licencyjne. Nie był właścicielem owych przedmiotów, nie miał do nich prawa oraz jest zakaz sprzedawania 'wirtualnych' przedmiotów za kasę (w EULA). Więc wystarczy, że podczas postępowania zaczną tak naprawdę sprawdzać podstawy i całość padnie.

Zapewne chodzi to o jakiegoś WoWa, Ultimę czy inną Tibię. Gracz nie ma prawa do wirtualnych przedmiotów swojej wirtualnej postaci. Całość należy do producenta.

PostWysłany: 28 Lip 2010, 10:57 
Awatar użytkownika

Ach, Ultima, jak ja tęsknię do tych czasów (wiem, wiem, totalny offtop w offtopie).

PostWysłany: 30 Lip 2010, 13:43 
Żubr
Awatar użytkownika

Poczułem się właśnie dziwnie. Czytam wywiad (na papierze) z Andrzejem Grabowskim i chciałem przejść niżej. Więc... ruszyłem scrollem myszki. Aaaaaa!

PostWysłany: 30 Lip 2010, 13:57 
Zakrtaniony
Awatar użytkownika

Dołączyłeś do rodziny Tych Co To Już Bardziej Tu :PP . Tak samo się czułem kiedy zorientowałem się podczas pisania konwencjonalnego listu, że co chwila stukam długopisem w lewy górny róg kartki, żeby zapisać:oO

PostWysłany: 30 Lip 2010, 14:08 
Żubr
Awatar użytkownika

Swoją drogą wywiad ciekawy. I humorystyczny. Zwłaszcza spodobał mi się fragment o bogatej pani, która po zburzeniu Warszawy po Powstaniu musiała uciekać i uciekła do Krakowa. Tam poszła do swej kuzynki, która wysłuchała opowieści o tym, jak pani straciła wszystko, po czym
Cytuj:
kuzynka w tym swoim nienaruszonym, mieszczańskim mieszkaniu słucha jej, słucha i nagle mówi: Wiesz co, Irenko? Mnie też się wielkie nieszczęście stało. Wczoraj cały karnisz mi zleciał.

Przy okazji: z wywiadu wynika, że Grabowskiemu podobają się teksty Orbitowskiego.

PostWysłany: 30 Lip 2010, 14:11 
Zakrtaniony
Awatar użytkownika

A gdzieś Ty to czytał? Zalinkuj ;)

PostWysłany: 30 Lip 2010, 14:14 
Żubr
Awatar użytkownika

Łap <rzuca linkę przywiązaną do strony 53>
Niestety - polska edycja Playboya nie ma swojej strony sieciowej, nad czym od lat ubolewam.

PostWysłany: 30 Lip 2010, 21:56 
Awatar użytkownika

Miejscowość: Nadwilże przy Niedowawiu
Ludziom z Krakowa spadają karnisze, a ludziom z Warszawy bomby na głowy. Wedle tych z Krakowa, to zawsze było to samo, z lekkim wskazaniem na kłopot z wezwaniem fachowca w Krakowie. Tam artyści i antysystemowcy. I wycieczki z ochroną. Jak się ich pozbyć ?

PostWysłany: 31 Lip 2010, 08:22 
Żmirłacz
Awatar użytkownika

bio napisał(a):
Jak się ich pozbyć ?

wycieczek, ochrony czy ludzi z Krakowa? g:P

PostWysłany: 31 Lip 2010, 08:34 
Awatar użytkownika

Miejscowość: Bitterfeld
Dzięki wszystkim za porady w kwestii urlopu w Czechach.Właśnie dostaliśmy potwierdzenie rezerwacji pokoju w małym hoteliku w Liberec. Niniejszym mamy swoją bazę noclegowo-wypadową na zwiedzanie okolic.Oczywiście w planach jest Praga, okoliczne zamki, Czeski Raj, Karkonosze i wszystko, co się nawinie po drodze. Tylko żebyśmy się jakoś w tydzień wyrobili... :?
Na razie uczę się czeskiego.Język zabawny ale i przewrotny. Czasem słowo brzmiące znajomo, znaczenie ma zupełnie inne, niż by się wydawało.;)

PostWysłany: 31 Lip 2010, 10:23 
Żubr
Awatar użytkownika

Naucz się jednego zdania, ono Ci wystarczy:
"Prażeny syr z hranulkami i tatarsku omastu, prosim"
Reszta to komentarz.

PostWysłany: 31 Lip 2010, 10:39 
Żywe Srebro
Awatar użytkownika

I piwo! Złoty Bażant!

Image

Wyświetl posty z poprzednich:  Sortuj według  
Napisz nowy temat Odpowiedz  [ 644 posty(ów) ]  Idź do strony Poprzednia  1 ... 28, 29, 30, 31, 32, 33  Następna

Wszystkie czasy w strefie UTC + 1 godzina

Kto jest na forum

Użytkownicy przeglądający to forum: chiisaineko oraz 1 gość